Uvod:

V hitrem tempu življenja je utrujenost del vsakdana. V iskanju zunanjega krivca pogosto spregledamo dejstvo, da je za utrujenost kriv celični stres.

Celični stres je odgovoren za zmanjšano proizvodnjo energije v naših celicah, kar pomeni, da telo ni sposobno nadoknaditi primanjkljaja.

V tem članku se bomo poglobili v koncept celičnega stresa.

Spoznali boste, kako pogosto prihaja do njega, zakaj in kakšen je njegov vpliv na proizvodnjo energije.

Razumeli boste tudi, zakaj je tako pogosto krivec za vašo utrujenost in zakaj magnezij ni najboljša izbira za lajšanje.

Kaj je celični stres?

Celični stres se nanaša na fiziološke in biokemične spremembe, ko so celice izpostavljene različnim notranjim ali zunanjim stresorjem.

Ti stresorji lahko presežejo zmogljivost celic po odstranitvi škodljivih snovi in negativno vplivajo na njihovo delovanje.

Posledica je zmanjšana proizvodnja energije, kar se odrazi v utrujenosti.

Kje nastaja telesna energija?

V skoraj vsaki celici v našem telesu se nahajajo majhni organeli, imenovani mitohondriji.

Mitohondriji delujejo kot celične "elektrarne", ki proizvajajo energijo v obliki molekul ATP.

Prav ti mitohondriji prispevajo kar 90 % energije, potrebne za delovanje našega telesa.

Zagotavljajo energijo za bitje našega srca, presnovo, dihanje, gibanje in še veliko več.

Kako celice uspevajo proizvesti toliko energije?

Naše telo je sestavljeno iz približno 37 bilijonov celic. Če vsaka dela s polno močjo in prispeva svoj delež, imajo skupaj velik potencial. Celični stres, poškodbe mitohondrija, lahko ta potencial omejijo.

Zakaj so celice pod stresom?

Proizvodnja tako velike količine energije za delovanje našega telesa ni brez posledic.

Eden izmed najbolj znanih stranskih učinkov je oksidativni stres, ki se pojavi zaradi neravnovesja med proizvodnjo energije in nevtralizacijo prostih radikalov.

Prosti radikali so zelo reaktivne molekule, ki lahko povzročijo številne škodljive učinke, če se jih nabere preveč v telesu.

Čim večje je neravnovesje, tem več prostih radikalov se kopiči v telesu in negativno vpliva na proizvodnjo energije.

Nastanek prostih radikalov spodbujajo različni stresorji, kot so:

 • okoljski dejavniki (UV-žarki, toksini iz zraka, pesticidi),
 • nezdrav življenjski slog (neustrezna prehrana, kajenje, pomanjkanje telesne aktivnosti, prekomerna telesna dejavnost)
 • in psihični stres.

Učinki prostih radikalov na telo

 1. Pomanjkanje energije in utrujenost: Prosti radikali obremenjujejo mitohondrije, zavirajo njihovo delovanje in negativno vplivajo na proizvodnjo energije. Posledica tega je močna utrujenost, ki se lahko razvije v kronično stanje.
 2. Oksidativna poškodba DNA: Prosti radikali lahko poškodujejo molekule DNA v celicah, kar povečuje tveganje za genetske mutacije in razvoj različnih bolezni, vključno z rakom.
 3. Poškodba celičnih membran: Prosti radikali lahko napadejo celične membrane in povzročijo njihovo poškodbo. To vpliva na prehod snovi in signalnih molekul skozi membrane ter vodi v izgubo celovitosti celice.
 4. Vnetje: Prosti radikali lahko sprožijo vnetne procese v telesu, kar je povezano z različnimi boleznimi, kot so srčno-žilne bolezni, artritis in diabetes.
 5. Staranje: Kopičenje prostih radikalov v telesu lahko pospeši proces staranja. Prosti radikali lahko poškodujejo kolagenska vlakna v koži, kar vodi v gube, izgubo elastičnosti in splošno slabši videz kože.

Mitohondriji celic se branijo pred škodo prostih radikalov z izdelavo antioksidantov.

Težava pa je v tem, da se naravna raven antioksidantov v telesu z leti zmanjšuje.

Dobra plat je, da lahko antioksidante zaužijemo s hrano.

Preprečevanje in zmanjševanje celičnega stresa

Celicam je treba v boju proti stresu nuditi vso podporo, ki jo lahko dobijo.

Uživanje antioksidantov

Antioksidanti pomagajo nevtralizirati proste radikale in preprečujejo njihove škodljive učinke v telesu.

Antioksidanti v hrani

Lahko jih zaužijemo s hrano, kot so: sadje (jagode, borovnice, agrumi), zelenjava (špinača, brokoli), oreščki (orehi, mandlji) in semena (lanena semena, chia semena). Vendar je izziv, kako redno uživati dovoljšnje količine teh hranil.

Prehransko dopolnilo Enduranza

Alternativno pa lahko posežete po prehranskem dopolnilu Enduranza, ki je zasnovano posebej za obvladovanje celičnega stresa in lajšanje utrujenosti.

 1. Enduranza je številka 1 za utrujenost v Sloveniji, po mnenju obiskovalcev lekarn.
 2. Njena moč izvira iz lubja bele jelke, ki raste v neokrnjenih kočevskih gozdovih.
 3. Lubje bele jelke ima izjemne antioksidativne lastnosti in po moči prekaša tudi zelo cenjen francoski bor.
 4. Z uživanjem Enduranze boste vnesli v telo tudi vitamine in minerale, ki pomagajo pri nevtralizaciji prostih radikalov ter podpirajo nemoteno proizvodnjo energije v celicah v velikih količinah.

Enduranza lahko, odvisno od stopnje neravnovesja, prikaže prve rezultate zelo hitro.

Priporočamo redno uživanje ene tablete na dan vsaj 3 mesece.

Učinkovitost Enduranze bo še boljša, če jo podprete z zdravim življenjskim slogom, ki vključuje

 • uravnoteženo prehrano,
 • premišljeno telesno aktivnost,
 • dovolj počitka ter zmanjšanje stresnih dejavnikov.

Prav tako je priporočljivo omejiti izpostavljenost škodljivim okoljskim dejavnikom, kot so sončni žarki, uživanje ekološko pridelane hrane ter zaščita pred toksini.

Kaj pa magnezij?

Magnezij je odgovoren za več kot 350 procesov v telesu. Pomemben je pri gradnji tkiv ter močno vpliva na delovanje mišic, kosti in jeter.

Vendar pa procesi, ki so povezani z magnezijem, ne morejo nemoteno potekati, če ni na voljo dovolj energije (ATP-ja). V primeru, ko so celice pod stresom, mitohondriji ne morejo zagotoviti potrebne energije. Tako magnezij ne more učinkovito delovati.

Enduranza, nasprotno, ščiti celice pred škodljivimi učinki prostih radikalov, ki pogosto nastanejo zaradi oksidativnega stresa. S tem zagotavlja, da lahko celice nemoteno proizvajajo energijo.

Zaključek

Celični stres je pomemben dejavnik, ki prispeva k utrujenosti in zmanjšani proizvodnji energije v telesu. Razumevanje, kaj ga povzroča in kako ga krotiti, je ključno za obvladovanje utrujenosti ter izboljšanje splošnega počutja.

Prehrana bogata z antioksidanti, kot so sadje, zelenjava, oreščki in semena, ter uporaba ustreznih prehranskih dopolnil, kot je Enduranza, lahko pomagajo zmanjšati negativne učinke celičnega stresa ter podpirajo optimalno delovanje celic in proizvodnjo energije.

Poleg tega je pomembno voditi zdrav način življenja, ki vključuje uravnoteženo prehrano, redno telesno aktivnost in zadosten počitek.

S temi pristopi lahko premagate utrujenost ter ponovno pridobite vitalnost in energijo v svoje življenje. Ne pozabite, da je skrb za svoje celice ključna za dobro počutje in optimalno delovanje telesa.